Forkjøpsretten – din største medlemsfordel

Hva er forkjøpsrett?
Som medlem av Skien Boligbyggelag er forkjøpsretten den største og mest verdifulle medlemsfordelen du har. Forkjøpsrett betyr kort og godt at du går foran ikke-medlemmer i køen når boliger i våre tilknyttede borettslag legges ut for salg.
Det er to måter å avklare forkjøpsretten på:

Forhåndsavklaring
Boligen prøves på forkjøpsrett før den er solgt. Da annonseres den med prisantydningen som er satt på boligen. Er du interessert må melde forkjøpsretten din skriftlig på eget skjema innen fristens utløp. Meldt interesse er ikke bindende. Hvis du legger inn bud hos megler før frist for forkjøpsrett går ut, har du også meldt din forkjøpsrett. Legger du inn bud  etter at frist for forkjøpsrett har gått ut og du ikke har meldt forkjøpsretten din i tillegg, vil du komme sist i køen. Da er det de som har meldt forkjøpsretten som står først i køen og kan tre inn i de vilkår som budgiver har inngått. 

Når boligen blir solgt vil SBBL kontakte de interesserte med forespørsel om de er interessert i å benytte forkjøpsretten. Ved en slik henvendelse må interessenten raskt ta stilling til om de ønsker å benytte seg av forkjøpsretten.

Fastprisavklaring
Når boligen avklares etter at den er solgt, annonseres den med fast pris, dvs for den summen boligen er solgt for. Da kan du som medlem melde ditt krav om  forkjøpsrett, og tre inn i den avtalen som opprinnelig kjøper og selger har inngått.  Det er bindende når du melder forkjøpsretten på fastprisavklaring. Dersom det er flere medlemmer som melder forkjøpsrett vil boligen gå til den med lengst ansiennitet. Melding om forkjøpsrett må meldes skriftlig til Skien Boligbyggelag på eget skjema innen den frist som er fastsatt. Finansieringsbevis må leveres.

Hvor finner jeg boliger som er utlyst på forkjøpsrett?
Hver onsdag legger vi ut boliger som skal prøves, på nettsidene våre og i appen vår «SBBL» som du kan laste ned til din smartelefon.
Her vil du finne boliger på forhåndsavklaring og fastprisavklaring.

Hvordan melder jeg forkjøpsrett?
Når du har funnet boligen du ønsker å melde forkjøpsrett på, kan du logge deg inn i forkjøpsrettportalen. I øverste høyre hjørne finner du en «logg inn» knapp. Her kan du registrere deg som ny bruker. Følg instruksjonene og du er nå klar til å melde forkjøpsrett digitalt. Hvis du ønsker å fylle ut skjema manuelt finner du egne skjemaer under hver bolig. Disse kan skrives ut og sendes oss på  e-post eller pr. post. Bekreftelse på finansiering må vedlegges. Dersom du benytter forkjøpsretten betaler du et gebyr på kr 7325,- ( 5R regulert i Borettslagsloven )

Felles ansiennitet
Visste du at du kan bruke din ansiennitet i Skien boligbyggelag til å melde forkjøpsrett på boliger i andre boligbyggelag? Det ble i 2003 opprettet et samarbeid mellom ulike boligbyggelag i Norge. Denne ordningen gir deg som medlem i SBBL mulighet til å anskaffe deg bolig andre steder enn Grenland.

Ansiennitet regnes fra 01.01.2003. (Har du kortere ansiennitet enn dette, er det den korteste som gjelder.)

Klikk her for å se hvilke boligbyggelag som er med i denne ordningen.