Bilde og tekst: Ole Bjørn Ulsnæs

17. mai-bordet

det er lov å være kreativ

Her har jeg stylet et frokostbord med chiapudding, granola og gresk yoghurt, jordbær og blåbær for å få nasjonalfargene. Det gjelder å tenke kreativt. Vi liker ikke å være så tradisjonell at vi utelukkende bruker nelliker i rødt, hvitt og blått. Vi prøver å finne noen andre morsomme detaljer for å inspirere.

ULIKE ÅRSTIDER

– I den ene kuverten har vi benyttet iskjeks og pyntet oppi den som en del av dekorasjonen. Samtidig velger jeg å bruke planter, grønt og kvist og kvast, sier Thorsen.

Kafedriveren og gründeren anbefaler å benytte det som er tilgjengelig i årets ulike årstider. – Se hva som er i hagen, eller hva du kan finne i veikanten. Dekorative elementer finnes overalt. Spesielt nå om våren med bjørkekvister, puselabber og alt som springer ut.

Siden det dreiser seg om en 17. mai-frokost, har Thorsen valgt å pynte bordet med litt hvitt og grønt. Hun ønsker ikke å bryte med nasjonalfargene, men kan tenke seg å pynte bordet på en mer kreativ måte.

– Vi bruker små-flagg i stedet for at hele bordet skal være i rødt, hvitt og blått. Det er slik jeg tenker når jeg styler ulike bord.

BRUK MATEN SOM DEKOR

Thorsen liker å kombinere mat og dekor til en helhet, og hun er ekstremt nøye på detaljer når hun styler bord.

– Vi styler bord i kafeen og folk kommer innom for å sjekke hvordan vi dekorerer våre bord. Utstillingen skiftes gjerne en gang i uka, og gjester får med seg tips og ideer til sine borddekorasjoner.

– Tenk om vi hadde tatt bort maten. Da hadde det blitt et tamt bord. Det er mange farger i matelementene, og jeg liker å utnytte alle de ulike uttrykkene maten kan gi. Og så er det viktig å få med flagget i en 17. mai-setting. I denne sammenhengen har vi pyntet en kransekake med små flagg. Det gir mer enn nok 17. mai-preg på bordet.

Thorsen har også mikset vanlig porselen med trematerialer og tøyservietter. Hun setter sammen forskjellige materialer som i utgangspunktet ikke blir brukt sammen.

– Jakter du spesielt etter kontraster?

– Ja, jeg liker jo kontraster og farger. Det vises tydelig i arbeidet vår når vi styler. Du finner ikke bare to farger hos meg. Det skal være gode mikser. Det gjelder både i matlagingen og borddekorasjonen.

– Dette bordet er til en 17.mai-frokost. En trenger ikke å ha så masse på bordet, men heller velge seg ut noen få ting. Vær kreativ og nøye med detaljene. Den hvite linduken kan brytes med andre fargetoner på serviettene for kontrastens skyld. Det gir en god miks, avslutter Thorsen.

JEANETTES TIPS TIL ET FLOTT BORD: 

 • Gå litt utenfor boksen. Ikke brett en vifte av en papirserviett. Det er vi
  ferdig med. Brett heller servietten enkelt, og legg en grønn kvist over
  sammen med et lite flagg.
 • En makron på hver kuvert kan gi et spennende bord.
 • Det er lov å blande stiler. Sett sammen nytt og gammelt. Ikke tenk at du
  må ha en oppdekning der alt er likt.
 • Kombiner dine egne favoritter med andre dekorelementer. Bruk favorittporselenet
  etter mormor og kombiner det med stålbestikk. Gammelt og
  nytt kan passe godt sammen.