Ofte stilte spørsmål

Hva koster det å bli medlem i Skien Boligbyggelag?

Det koster 750 kroner å bli medlem i Skien Boligbyggelag, hvorav 250 kroner er årskontingent.

Det vil si at du betaler 750 kroner ved innmelding og deretter 250 kroner hvert år. De 500 kronene du betaler «ekstra» ved innmelding er for kjøp av en andel i Skien Boligbyggelag (engangsbeløp).

Juniormedlemskap koster kun 500 kroner, vi spanderer årskontingenten for barnet til og med det året de fyller 18 år.

Hvor finner jeg medlemsnummeret mitt?

Medlemsnummeret finner du på Min side eller i SBBL-appen

Hva er BBLiD?

BBLiD er din personlige innlogging hos boligbyggelaget. Med den kan du bruke samme innlogging på SBBL sin medlemsapp, til styreportalen dersom du sitter i styret og oversikt over boliger på forkjøpsrettsportalen.

Jeg trenger en ekstra nøkkel til boligen. Hvor kan jeg bestille nøkkel?

Du kan bestille nøkkel hos oss ved å fylle ut skjema for nøkkelbestilling.

Nøkkelnummer står på nøkkelen. Alle bokstaver og tall må oppgis for bestilling. Dersom du ikke har nøkkelnummer, må du oppgi sylindernummer. Dette finner du ved å skru ut låsesylinderen i døra.

Når det er gjort kan du dra til Lås og Beslag for å betale og hente nøkkelen.

Hvordan kan jeg få bonus?

Når du handler hos en av våre samarbeidspartnere som gir bonus, får du automatisk bonus når du betaler med registrert bankkort/kredittkort.

For å registrere betalingskort gå til Min side. Du kan registrere flere betalingskort.

Kan jeg overføre eller bytte medlemskapet mitt?

Et medlemskap i Skien Boligbyggelag kan overføres eller byttes med ektefelle, samboer, søsken, barn, barnebarn, foreldre eller andre slektninger i rett opp- eller nedstigende linje for deg eller din ektefelle.

Hvis medlemskapet er knyttet til en borettslagsbolig du eier eller bor i, gjelder spesielle regler for å overføre medlemskapet. Kontakt Skien Boligbyggelag.

Ønsker du å overføre eller bytte medlemskap? Da kan du fylle ut skjemaet her.

Hva må være på plass før jeg kan melde forkjøpsrett?

Før du kan melde forkjøpsrett må du ha finansieringen klar og en bruker på Min side.

Hvordan melder jeg forkjøpsrett?

Slik melder du forkjøpsrett:

  1. Gå til forkjøpsrettsportalen og logg inn med din BBLiD
  2. Når du har logget inn velger du «Forkjøp»
  3. Finn boligen du ønsker å melde forkjøpsrett på og trykk «meld forkjøpsrett»
  4. Se gjennom at informasjonen er riktig, og last opp finanseringsbeviset.
  5. Du er klar til å melde forkjøpsrett.

Hvordan fungerer forkjøpsretten?

Det er to måter å avklare forkjøpsretten på: forhåndsavklaring og fastprisavklaring.

Du kan lese mer om forkjøpsretten her

Hva er inkludert i felleskostnader?

Felleskostnadene dekker normalt tv/internett, renter på borettslagets fellesgjeld, kommunale avgifter/eiendomsskatt, renhold fellesarealer, oppvarming felles arealer, snørydding, bygningsforsikring, utvendig vedlikehold og forretningsfører/revisor.

Hvordan oppretter jeg avtalegiro?

Når du betaler en regning fra oss, vil du få spørsmål om du vil inngå avtale om AvtaleGiro og/eller eFaktura i nettbanken din. Ved å takke ja opprettes avtalen, og du får beskjed når den trer i kraft.

Kan jeg kjøpe en SBBL-bolig for å leie den ut?

I borettslag er det i prinsippet eieren som skal bo i boligen. Du må ha bodd i boligen i minst ett år i løpet av de siste to årene før du kan leie ut, og da kun for opptil tre år. Ektefelle, barn, barnebarn, foreldre (og noen flere) kan oppfylle kravet om botid for deg. Hvis du er midlertidig borte, for eksempel på grunn av sykdom, jobb eller utdannelse, eller det er dine eller din ektefelles barn/barnebarn/foreldre som skal bo i boligen, gjelder ikke krav om botid eller begrensning på tre år. Noen andre unntak gjelder også. Du må alltid søke styre om godkjenning for bruksoverlating/utleie når du overlater boligen til andre i mer enn 30 døgn i løpet av året.

Ved kjøp av andel (bolig) i et borettslag kan det kun være flere andelseiere/medeiere så lenge alle eierne skal bo i boligen. Det vil si at f.eks. mor og datter ikke begge kan bli andelseiere/medeier i andelen så lenge mor ikke skal bo i boligen. Mor og datter kan likevel lage avtale seg imellom om et annet eierforhold til boligen, selv om bare den ene av dem blir andelseier. Bruksoverlating i borettslag er regulert i borettslagsloven §§ 5-2 til 5-10.

I sameier kan eieren overlate bruken av sin bolig til andre. Det er likevel ikke tillatt å drive med korttidsutleie i mer enn 90 døgn i året. Sameiets vedtekter bør sjekkes da de kan ha andre regler her. Korttidsutleie er utleie av hele boligseksjonen inntil 30 døgn sammenhengende. Bruksoverlating i sameier er regulert i eierseksjonsloven § 24.

Last ned søknadskjema for bruksoverlating
Last ned forslag til utleieavtale

Hvor lenge kan jeg leie ut boligen?

Borettslag:

Dersom andelseieren har bodd i boligen i minst ett av de to siste årene kan han overlate bruken av boligen til andre i inntil tre år, jf. brl § 5-5.

Andelseier kan overlate bruken av hele boligen til andre i opptil 30 døgn i løpet av året. Dette kan være til for eksempel kjentfolk eller utleie via Airbnb. Det kreves ingen søknad eller godkjenning for dette, jf. brl § 5-4.

Last ned søknadskjema for bruksoverlating
Last ned forslag til utleieavtale

Kan jeg ha kjæledyr i boligselskap?

Det er vanlig at det inntas et punkt i ordensreglene til borettslaget eller sameiet om regler for dyrehold. Man må da sende en søknad til styret i det aktuelle boligselskap dersom man ønsker å anskaffe seg dyr. Søknadsskjema om dyrehold finner du her.

Se for øvrig burettslagslova § 5.11 siste ledd eller eierseksjonsloven § 28.