Bruk nettet: All informasjon om forkjøpsretten er samlet i vår forkjøpsrettsportal. Her kan du også melde forkjøpsretten digitalt.

Forkjøpsretten er vår viktigste medlemsfordel

Av alle våre medlemsfordeler, er forkjøpsretten den viktigste. Det gjelder enten du skal kjøpe leilighet i et av våre nye prosjekter eller om du er ute etter en bruktbolig.

Vi får mange spørsmål om forkjøpsretten. De lurer på hvordan de skal gå fram for å bruke medlemskapet og forkjøpsretten ved kjøp av bolig. Vår anbefaling er at man gjør seg kjent med reglene allerede når man starter boligjakten.

Mange som ikke vet
Det er medlemskapet i SBBL som gir deg forkjøpsretten. Den kan gi medlemmer mulighet til å skaffe seg en bruktbolig uten å være med på budrunden. Også i nye prosjekt er ansienniteten viktig. Den som har lengst medlemstid, får velge bolig først. Forkjøpsretten gir ikke bare fordeler når det gjelder kjøp av bolig i SBBLs borettslag. Forkjøpsretten gjelder i en rekke boligbyggelag over hele landet, og totalt har medlemmene i SBBL forkjøpsrett til 95000 boliger.

På nett og app
Alle fakta er samlet i vår forkjøpsrettsportal, og den kan du se enten i appen eller på nettsiden vår. Vi legger ut nye boliger på forkjøpsrett hver onsdag, og man kan enkelt melde forkjøpsretten elektronisk når du logger inn på Min Side. Her finner du også informasjon om boligen forhåndsavklares (ikke solgt enda) eller om det er fastprisavklaring (boligen er solgt). Har du flere spørsmål eller noe du ikke finner svar på så er rådgivere i SBBL klare til å hjelpe til.

Slik fungerer forkjøpsretten
Har du meldt forkjøpsrett på en bolig og vært medlem i Skien Boligbyggelag lenger enn den som vinner budrunden, kan du overta boligen til den prisen som ble avtalt.

Det er to måter å avklare forkjøpsretten på: forhåndsavklaring og fastprisavklaring.

Forhåndsavklaring
Boligen prøves på forkjøpsrett før den er solgt. Da annonseres den med prisantydningen som er satt på boligen. Er du interessert må du melde forkjøpsretten din innen fristens utløp. Meldt interesse er ikke bindende. Hvis du legger inn bud hos megler før frist for forkjøpsrett går ut, har du også meldt din forkjøpsrett.

Fastprisavklaring
Når boligen avklares etter at den er solgt, annonseres den med fast pris, dvs for den summen boligen er solgt for. Da kan du som medlem melde ditt krav om forkjøpsrett, og tre inn i den avtalen som opprinnelig kjøper og selger har inngått. Det er bindende når du melder forkjøpsretten på fastprisavklaring. Dersom det er flere medlemmer som melder forkjøpsrett vil boligen gå til den med lengst ansiennitet.